Topeliuksen perheen koti on rakennettu Vaasan hovioikeuden mallin mukaan.
Teksti ja kuvat Hilkka Kotkamaa
Jos on matkalla kulkua Uudenkaarlepyyn suuntaan kannattaa tarkkailla tien poskessa olevaa valkoista taloa, tai pikemminkin kartanoa Kuddnäsiä. Se on aikoinaan Vaasan hovioikeuden mallin mukaan rakennettu Zachris (Sakari) Topeliuksen (1818-1898) lapsuudenkoti. Rakennus on monen käyttötarkoituksen jälkeen saatettu alkuperäiseen loistoonsa 1800-luvun alkupuolen mukaiseen malliin herrasväen kodiksi. Välillä myös vaivaistalona toiminut talo kunnostettiin 1930-luvulla museoksi. Viimeisin remontti tehtiin 2018.
Kuddnäs on satusetä ja Maamme-kirjan kirjoittajan Topeliuksen lapsuudenkoti. Kirjailijan kehtokin keikkuu vielä kammarissa. Rakennus on hienostunut pohjalaisen porvarisperheen koti, joka kertoo paljon aikansa tavoista ja arvostuksista. Huonekalut ovat arvatenkin seudun puuseppien tekemiä empire-tyylisten mallien mukaan. Väriskaala on hillitty ja tunnelma vahva.


Olohuone on juhlava ja nurkassa seisovan flyygelin voi kuvitella soivan Sakari-pojan ja hänen siskonsa opetellessa pianonsoittoa. Kaunis sohvaryhmä on varmaan ollut paikka, jossa on käyty säkenöiviä keskusteluja kulttuurista, maanviljelyksestä ja lääketieteestä, kaappikellon raksuttaessa aikansa aikaa. Makuuhuoneessa on herraskainen kuninkaallinen vuode, jossa lämpöä antaa tyylikäs kakluuni. Keittiössä voi melkein nähdä palvelusväen häärivän ja valmistavan ruokaa asiaankuuluvien tavaroiden, astioiden ja sisustuksen keskellä.

Topeliuksen isä Zachrias Topelius oli lääkäri, jonka työpöytä ja vastaanottohuone ovat esillä työvälineineen entisessä asussaan. Huoneissa on myös merkkejä perheen harrastuksista, joista kertovat luistimet, hyönteiskokoelma ja kirjat. Ullakkokamarissa en käynyt, mutta sinne lapset kuulemma häipyivät kirjoittamaan runoja.


Tätä kaikkea katselivat lukuisat Topeliuksen muotokuvat huoneiden seinillä.
Ympäröivä vihreä luonto sopii hyvin inspiraationlähteeksi Topeliuksen runoihin ja lukuisiin suomalaisuuden peruskuvastoa luoneisiin satuihin.


Kartanon ympärillä on monia rakennuksia, jotka ovat niin ikään entisessä kunnossaan. Vanha pakaritupa on nyt käytössä taidegalleriana. Komea keltainen sivurakennus kätkee sisäänsä viihtyisän kahvilan, jossa kannattaa käydä jo tunnelman takia. Siellä voi edelleen aistia juhlan äänet, kun huoneissa tanssittiin Zachriksen ja Emman häitä. Paikkaa voi vuokrata edelleen juhlatilaisuuksiin.
