Juhlat jatkuvat Lallukan Ateljeessa koko kevään

Teksti: Hannele Salminen

Lallukan Taiteilijakotisäätiön 100-vuotisjuhlia vietetään monin tavoin. Osa ohjelmistoa on Lallukassa asuvien 27 kuvataiteilijan teoksista koostuva viiden näyttelyn sarja Ateljee. Nyt on vuorossa Ateljee 2, kuuden taiteilijan maalauksista ja veistoksista koostuva kiinnostava kokonaisuus.

Kaksikerroksinen, pohjoisessa valossa kylpevä upea ateljeetila on konstruktivistinen teos jo itsessään. Vaikka näyttelyn 28 teoksella ei ole yhteistä teemaa, ne tuntuvat viihtyvän ja kommunikoivan luontevasti keskenään. Toimiva ripustus on näyttelysarjan kuraattorin Satu Metsolan käsialaa.

Vaula Valpolan ja Senja Vellosen herkät, läsnäolon kokemuksista kumpuavat maalaukset taustoittavat Heimo Suntion pronssiveistosten villiä menoa. Ihmiselon raadollisuus on hänen teoksissaan käsin kosketeltavaa. Voisin kuvitella, että Lauri Laineen tyylikkäille silkkihameisiin sonnustautuneilla renessanssidaameilla piisaa niistä kummasteltavaa.

Suntio kertoo toisesta projektistaan: ”Palautan kaksisulotteisia reissumaalauksia seiniltä kolmiulotteisiksi veistoksiksi lattialle. Veistos Döden skrinnar igen on tulkinta Hugo Simbergin luonnoksesta. Nyt minulla on postikortti Olli Lyytikäisen maalauksesta Pakeneva Hamlet, joten eiköhän sekin vielä pääse pyörän selkään”, taiteilija lupaa.

Parvella lintuja syöttää Suntion Pylväspyhimys, Franciscus Assisilaisesta kipinän saanut teos. Siellä pääsee kurkistamaan myös utopiaan, Markku Arantilan idyllisten akvarellimaalausten kautta. 

Hanne Juga kertoo aloittavansa työskentelynsä löytämällä ensin teokselleen pohjan, vaikkapa kimpilevyn. ”Pohjustan sen lyöntimetallilla ja maalaan pigmentillä kiiltävälle pinnalle”. Lumoavat teokset elävät näin valon ja katsomiskulman mukana, luovat vahvan luontokokemuksen. ”Olen ihminen, jolle maalaaminen on olemisen muoto ja olotila, jossa haluan elää”, hän tunnustaa.

Hieno tilaisuus kurkistaa upeaan ateljeeseen ja siellä vaihtuviin näyttelyihin jatkuu 12.6. saakka. Ateljee 2 on nähtävillä 30.4. saakka. Täältä lisää tietoa: https://taiteilijakoti.fi/ateljee-nayttelysarja/ 

Nyt jos koskaan tarvittaisiin Juho Lallukan kaltaisia mesenaatteja. Köyhästä karjalaisesta paimenpojasta kasvoi menestyvä suurliikemies ja merkittävä taiteen tukija, jonka ansiosta meillä on Lallukan kaltainen taiteen kehto.

Kuvissa Ateljee Jussi Tiaisen kuvaamana sekä Suntion Pylväspyhimys ja yksityiskohta Jugan teoksesta Elokuu Suvisaaristo. https://taiteilijakoti.fi/ 

Hannele Salminen

Hannele Salminen

Kirjoittaja on kriitikko ja tietokirjailija. (kuva teoksesta Myrsky).

Julkaisijan tiedot